domingo, 12 de abril de 2020

«VIA LUCIS» ecològic

“El camí de la llum”,
14 estacions desde la Resurrecció fins a la Pentecosta
amb textos de Laudato si (LS) del Papa Francesc.
------------------------------------------------------------


Monició introductòria

"¿No calia que el Messies suportés tot aquest sufriment per entrar a la glòria? (Lc 24, 26).

Així com Crist va ser ressuscitat d’entre els morts per la glòria del Pare, així també nosaltres caminem en una vida nova” (Rom 6, 4).

L’espiritualitat no està desconnectada del propi cos ni de la naturalesa o de les realitats d’aquest món, sinò que es viu amb elles i en elles, en comunió amb tot lo que ens envolta” (LS, 216).

1ª ESTACIÓ:
JESÚS RESSUSCITA COM HAVIA DIT


¿Per què busqueu entre els morts al que está viu? No es aquí, sinò que ha ressuscitat (Lc 24, 5).

«El Cristianisme no rebutja la matèria, la corporeïtat; al contrari, la valora plenament en l’acte litúrgic» (Joan Pau II, Carta ap Orientale lumen, 2)” (LS, 235).

2ª ESTACIÓ:
EL RESSUSCITAT ES MANIFESTA A MAGDALENA

"Jesús li diu: «Maria». Tornàn-se, ella le diu en la seva llengua: "Rabboni”, que vol dir "Mestre" (Jn 20, 16).

La veritable saviesa, producte de la reflexió, del diàleg i de l’encontre generós entre les persones, no s’aconsegueix amb una mera acumulació de dades que acaben saturant i obnubilant, en una mena de contaminació mental” (LS, 47).

3ª ESTACIÓ:
EL RESSUSCITAT EN EL CAMÍ D’EMAÚS

Jesús mateix es va acostar i caminava amb ells; però els seus ulls estavan incapacitats per reconèixer-lo. I els va dir: ¿Què conversa porteu entre els dos mentre aneu caminant? I es van aturar entristits (Lc 24, 17).

Es tràgic l’aument dels migrants fugint de la misèria empitjorada per la degradació ambiental, que no son reconeguts com a refugiats en les convencions internacionals i portan el pes de les seves vides abandonades sense cap protecció normativa” (LS, 25).

4ª ESTACIÓ:
EL RESSUSCITAT PART EL PA

"Estant recolzat amb ells a taula, prengué el pa, digué la benedicció, el partí i els hi va donar. S’els va obrir els ulls i el van reconèixer” (Lc 24, 30-31).

El Senyor, en el súmmum del misteri de l’Encarnació, va voler arribar a la nostra intimitat a través d’un tros de matèria” (LS, 236). L’ecología (…) exigeix seure a pensar i a discutir sobre les condicions de vida i de supervivència d’una societat, amb la honestedat per posar en dubte models de desemvolupament, producció i consum” (LS, 138).

5ª ESTACIÓ:
EL RESSUSCITAT S’APAREIX AL CENÀCLE

Es van quedar torbats i espantats, pensant que veian un esperit (…) ¿Per qué aquest espant i a què vénen aquetes dubtes? Mireu les meves mans i els meus peus” (Lc 24, 38-39).

Els creients podem reconèixer que (…) hem estat infidels al tresor de saviesa que havíem de custodiar” (LS, 200).

6ª ESTACIÓ:
EL RESSUSCITAT DONA EL PODER DE PERDONAR ELS PECATS


“Va bufar sobre ells i els digué: Rebeu l’Esperit Sant, a qui perdoneu els pecats els seràn perdonats” (Jn 20, 22-23).

Podem ser testimonis muts de gravíssimes iniquitats quan es pretèn obtenir importants beneficis fen pagar a la resta de la humanitat, present i futura, els altíssims costos de degradació ambiental” (LS, 36). “Creix una sincera i dolorosa preocupació pel que està passant amb el nostre planeta (...) i que ja no podem amagar sota la catifa (LS, 19). Aquesta germana clama per el dany que li provoquem a causa de l’ús irresponsable i de l’abús dels béns que Déu ha posat en ella” (LS, 2).

7ª ESTACIÓ:
EL RESSUSCITAT CONFIRMA LA FE DE TOMÀS

“Va dir a Tomàs: Porta aquí el teu dit i mira les meves mans, i porta la mà i posa-me-la dins el costat, i no siguis incrèdul sinó creient. Respon Tomàs: Senyor meu i Déu meu" (Jn 20, 27-28).

La ciència i la religió, que aporten diferents aproximacions a la realitat, poden entrar en un diáleg intens i productiu per ambdues” (LS, 62). Cap branca de les ciències i cap forma de saviesa pot ser deixada de costat, tampoc la religiosa amb el seu propi llenguatge” (LS, 63).

8ª ESTACIÓ:
LA SEGONA PESCA MIRACULOSA
            
“Arribat ja el matí, es presentà Jesús a la riba; però els seus dexeibles no s’adonaven que era Jesús (…) Ell els va dir: ¿Teniu alguna cosa per menjar? Li van contestar: No. Ell els va dir: Tireu la xarxa a la dreta de la barca i trobareu” (Jn 21, 4-6).

La nostra casa comuna també és com una germana, amb la qual compartim l’existència, i com una mare bella que ens acull entre els seus braços” (LS, 1). “El sol, l’aigua, les montanyes, tot és carícia de Déu” (LS, 84). “Cada any desapareixen milers d’espècies vegetals i animals (…) L’immensa majoria s’extingueixen per raons que tenen que veure amb alguna acció humana” (LS, 33).

9ª ESTACIÓ:
EL RESSUSCITAT AMB ELS PESCADORS

Quan van baixar a terra van veure unes brases preparades, un peix al damunt i pa. Jesús els digué: Porteu dels peixos que acabeu d’agafar (…) Veniu a esmorzar” (Jn 21, 9-10).

No apareixia com un asceta separat del món o enemic de les coses agradables de la vida (…) Estava lluny de les filosofies que meynspreaven el cos, la matèria i les coses d’aquest món” (LS, 98). “Sabem que es desaprofita aproximadament un terç dels aliments que es produeixen, i «l’aliment que es rebutja és com si es robés de la taula del pobre»” (LS, 50).

10ª ESTACIÓ:
EL RESSUSCITAT CONFEREIX EL PRIMAT A PERE

“Quan van haver menjat, Jesús (…) li va preguntar per tercera vegada: Simó, fill de Joan, ¿m’estimes? Pere es va entristir perquè li va preguntar per tercera vegada si l’estimava, i li respongué: Senyor, tu ho saps tot. Tu saps que t’estimo (Jn 21, 15-17).

Aquesta contemplació del creat ens permet descobrir a través de cada cosa algun ensenyament que Déu ens vol transmetre” (LS, 85).

11ª ESTACIÓ:
EL RESSUSCITAT ENVIA ALS DEIXEBLES PEL MÓN


Aneu i fue deixebles en tots els pobles, batejan-los en el nom del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant, i ensenyànt-los a guardar tot allò que us he manat” (Mt 28, 19-20).

La humanitat está cridada a prendre conciència de la necessitat de realitzar canvis d’estils de vida, de producció i de consum, per combatre aquest escalfament o, al menys, les causes humanes que el produeixen o accentuen” (LS, 23).

12ª ESTACIÓ:
EL RESSUSCITAT PUJA AL CEL


"Homes de Galilea: ¿Per què esteu miran al cel?" (…) Llavors van tornar a Jerusalem (…) i quan arribaren van pujar al Cenacle on vivien (Act 1, 11-13).

El Nou Testament ens parla del Jesús (…) ressuscitat i gloriós, present en tota la creació amb el seu senyoriu universal (…) el Ressuscitat les envolta misteriosament i les orienta a una destinació de plenitud” (LS, 100).

13ª ESTACIÓ:
CON MARIA A L’ESPERA DE L’ESPERIT SANT


"Tots ells perseveraven unànims en l’oració, junt amb algunes dones i amb Maria la mare de Jesús i els seus germans (Act 1, 14).

Maria (…) viu amb Jesús completament transfigurada, i totes les criatures canten la seva bellesa (…) podem demanar-li que ens ajudi a mirar aquest món amb ulls més savis” (LS, 241).

14ª ESTACIÓ:
EL RESSUSCITAT ENVIA L’ESPERIT SANT

"De sopte un soroll del cel, com un vent impetuós va ressonar en tota la casa on es trobavan. I van veure aparèixer unes llengües com de foc que es posavan sobre cada un d’ells. Tots van quedar plens de l’Esperit Sant" (Act 2, 2-4).

Juntament amb l’importància dels petits gestos quotidians, l’amor social ens mou a pensar en grands estratègies que aturin eficaçment la degradació ambiental i encoratgin una cultura de la cura que impregni tota la societat” (LS, 231).

Monició final
Tot está conectat, i aixó ens invita a madurar una espiritualitat de la solidaritat global que brolla del misteri de la Trinitat” (LS, 240). “No hi ha dues crisis separades, una ambiental i una altre social” (LS, 139).
Els cristians, a més, estem cridats a «aceptar el món com a sagrament de comunió, com a manera de compartir amb Déu i amb el proïsme en una escala global. Es la nostra humil convicció que lo diví i lo humà es troben en el més petit detall contingut en els vestits sense costures de la creació de Déu” (LS, 9).

No hay comentarios:

Publicar un comentario

CONSAGRACIÓ A MARIA d’Ucraïna i Rússia

                                                                25 març  2022    Oració que fa Francesc amb tota l’Església.   Resum litera...